Reis naar Afrika
Ingediend op zondag 3 april 2011 om 20:36 uur door Elmar Otter
Nu zijn we in de bergen,de naam Drakensberg betekent ,grillige bergruggen’, rare toppen,orgelpijpen van steen,overal watervallen. Ja ,Tolkien,heeft hier zijn inspiratie gehaald voor zijn boeken en vooral voor “ In de ban van de ring”.

Hier hebben we ook veel aan bergwandelen gedaan,lekker klauteren, dat is goed voor de conditie.Ook we zijn naar Lesotho geweest,een staat zo groot als België,en een straatarm land waar je alleen komt als je een 4 wielaandrijver hebt.

Er was niet eens een douane, om ons het zoveelste stempel in het paspoort te zetten.
Maar wel veel lachende kinderen, en vriendelijke volwassenen.
We bezochten een school, die met geld uit Zuid-Afrika is opgezet.

De vrouwelijke directeur gaf heel enthousiast uitleg, over wat ze hadden bereikt ,en hoe de ambtenaren en politiek werden benaderd, om geld te geven voor de school ,en dat is gelukt, ze geven nu ook volwassenen les.
Zelf is ze naar de hogeschool geweest, 300 kilometer verder. En dat is voor hier ver weg. Sommige kinderen doen het zo goed, dat ze zelf ook naar de hogeschool gaan.Verder is er een technische opleiding voor kinderen die niet zo goed kunnen leren.Een mevrouw vertelde ons dat ze 9 maanden in Barneveld is geweest,om alles te leren over kippen.

Van de 160 leerlingen zijn er 80 wezen,veel oudere mensen worden echt oud,maar de ouders van veel kinderen hebben de ziekte aids niet overleefd.

Triest ,ook al omdat er daarnaast voor deze kinderen vaak geen eten is ,als ze het weekend bij familie zijn.
Op school krijgen ze eten,hompen brood, fruit en pap met spinazie,dat is het nationale gerecht,vlees krijgen ze alleen als er een bruiloft is,maar dit gerecht heeft wel de basis behoefte die de mens nodig heeft.
Ik vond het niet lekker ,erg flauw van smaak,ze brouwen ook hier, hun eigen bier.

Het lijkt op geitenmelk,en het smaakt ergens naar ananas,ook geen aanrader,maar smaken verschillen gelukkig.
De volwassenen krijgen staande les,de kinderen hebben een bankje en een lessenaar zoals bij ons in de jaren vijftig,maar dan zitten deze kinderen met drie of vier kinderen aan een lessenaar.

We zitten nu in het zuidelijk gedeelte van Drakensberg. Het is hier hoger en daarom ‘s avonds koeler. Ook hier is het voor mensen die van bergwandelen houden een paradijs!