Reis naar Afrika
Ingediend op maandag 11 april 2011 om 18:10 uur door Henk Otter
De route begint bij Port Elizabeth en eindigt bij Montagu, en is ongeveer 600 kilometer lang.
Het lijkt op route 66 in de V.S,het eerste deel is nog groen, met veel bossen en bergen, het tweede deel is erg dor en droog, met kale vlakten en bergen,na Oudshoorn is het nog steeds dor, maar dan krijg je er prachtige bergen en veel passen. Bij de Swartberg lijkt het wel of je bij de Grand Canyon bent, hele mooie panorama’s ,daarna wordt het weer wat groener, maar de toppen van de bergen zijn kaal.
Het was daarom alleen al geweldig om deze route te rijden,we hebben niet de hele weg gevolgd,want af en toe waren we in een hostel, ergens verder op.
Ongeveer 30 km van Oudshoorn zaten we dicht bij de Swartberg, tussen de struisvogels,
op deze kale vlakten groeit bijna niets,maar struisvogels kunnen ze daar wel houden, duizenden van deze vogels worden daar voor het vlees, leer en veren gefokt.
En er is druiventeelt,wijn en port uit de Kleine Karoo zijn beroemd.
Het water is er schaars, dus staat er aan de kant van de route 62 in het Afrikaans : ‘Spaar water,drink wijn’. Leuk bedacht.
De Swartberg is geweldig, met zijn pas en poort, mij deed het denken aan de Canyon in de Provence. Bekijk de foto’s maar eens, daar zie je meer op dan ik kan beschrijven. De laatste weken hebben we veel gewandeld en aan hiking gedaan,lekker veel beweging en veel vergezichten. De pas bestond uit een heel smalle, ongeasfalteerde weg, je kon eigenlijk geen tegenliggers passeren. Gelukkig waren die er bijna ook niet. Ik (Doetie) vond het soms best wel eng, zo’n hoogte, maar echt fascinerend!
En, ik (Henk) heb voor het eerst ‘s avonds een lange broek aan gehad! Voor ons doen was het koud die avond, we zaten in een huisje boven op een heuvel ,en het waaide nog al,dus vandaar. Ik (Doetie) wel vaker hoor.
Toen we naar Swellendam weer over de route 62 reden, hebben we de plaats Ladismith bekeken, een mooi plaatsje met oude koloniale gebouwen.
Bij Swellendam ligt een natuurpark,daar zijn we gaan klauteren,maar die dag was het zo warm ,dat we na drie uur klimmen en dalen, het wel goed vonden,boven de 30 graden klimmen is niet echt heel erg leuk, vooral omdat in dit gebied weinig bomen staan,
wel veel struiken en bloemen.
We sliepen in Swellendam in een houten hut en we ontmoetten daar een echtpaar met een meisje van 4 jaar, die een raar taaltje spraken,het bleken Polen te zijn, die in Australië wonen, en soms Pools en soms Engels spraken. En op vakantie waren in Zuid-Afrika!