Reis naar Afrika
Ingediend op maandag 18 april 2011 om 20:27 uur door Henk Otter
We kwamen in Witsand,waar een artikel over Stef Bos in de krant stond.Hij was daar 10 jaar geleden geweest.
Niemand herkende hem toen,maar daar kwam snel verandering in,omdat hij samen werkte met bekende Zuid- Afrikaanse zangers.

Witsand is een badplaats aan de Indische Oceaan, maar vooral bekend om de whales trails.
Nu zijn ze er niet, alhoewel, er zijn er twee waargenomen volgens een krant.

Er is daar in de buurt ook een natuurreservaat, De Hoop ,waar we weer een paar dieren ontdekten die we niet vaker hadden gezien. Bontebok en de blauwe kraanvogel.
Het gebied ligt tegen de Indische Oceaan, waar we dan ook een poosje op een rots gezeten, keken naar de golven.
In Robertson hebben we meerdere mensen ontmoet en met hen gepraat.

Met een Afrikaner heb ik leuke gesprekken gehad na het Nieuws (Nuus).
Volgende maand zijn hier verkiezingen voor de dorpen zoals hij dat noemt.
De onderwerpen die steeds terug komen zijn onderwijs en corruptie.

Het onderwijs, is door het slecht gekwalificeerde personeel, een groot probleem.
Het pedagogische en het vakgerichte onderwijs is onder de maat ,vooral doordat veel onderwijzend personeel te snel een diploma krijgt door druk van de politiek.
Scholen zijn vaak een doelwit van protesten of van de leerlingen die er les zouden moeten krijgen,de regering doet als of er niets iets aan de had is, en renoveren scholen weer, die drie maand later weer in slechte staat zijn,dus afgezien van slecht onderwijs is er ook veel vandalisme.

De corruptie is wijd verbreid,huizen die na een jaar al weer op instorten staan,vooral in de dorpen en wijken waar de zwarte bevolking woont, door slechte bouw en slecht materiaal, ook al omdat er woningnood heerst.
Maar ook de politie is corrupt ,vorige week werden 125 politiemensen opgepakt, van hoog naar laag die smeergeld aannamen.

En natuurlijk de criminaliteit is een groot probleem ,vooral in de grote steden zijn er hele wijken waar de politie niet durft te komen. Ook al worden er arrestaties verricht, het probleem wordt er niet minder door, het lijkt erop als er een gearresteerd wordt er twee nieuwe boeven er bij komen.
Ook gaf hij een praktijkvoorbeeld dat mij deed denken aan de problemen in Oost- Europa.

In de zwarte wijken hebben maar weinigen een brievenbus,de postbode doet dan de post aan een draad,maar dan waait er wel eens post weg,dan zeggen de inwoners waarom doe je dat zo.

De postbode zegt omdat jullie geen brievenbus hebben,en dan is de verdediging, ja, daar moet de politiek voor zorgen, inplaats dat ze dit zelf oplossen.
Met dit voorbeeld,(zelfredzaamheid) en het feit dat 20% van de mensen werkloos is, zie je dat dit land nog veel te doen heeft, om cultuurproblemen op te lossen.

Het is hier overigens prachtig, Robinson ligt in een vallei ,omringd door bergen, waar we flink aan het hiken zijn geweest.In natuurgebied Vrolijkheid en natuurgebied Dassiehoek ,waar we voor het eerst springbokken hebben gezien, en echt, ze springen!

Midden in het wijngebied,waar ook AH wijn vandaan haalt, die heerlijk smaakt en waar je de zon in proeft.