Reis naar Afrika
Ingediend op woensdag 27 april 2011 om 15:38 uur door Elmar Otter

Zaterdag 16 april, kwamen we tegen de middag aan in Kaapstad.
Dus hadden we ‘s middags mooi de tijd om de stad te verkennen.

Onze eerste indruk is een prachtige relaxte stad met vriendelijke mensen.
Behalve de bustaxi’s die voortdurend toeteren,is het verkeer hier rustig,geen gestres wel af en toe erg druk, maar als je er zelf rijdt heb je geen last van anderen.
We zijn lekker gaan wandelen,onze hostel staat bij Greenpoint,vlak bij het centrum en dus was het te doen, om daar naar toe te lopen.
Door de Compagnie tuin,een stukje overgebleven tuin van de Nederlanders die deze tuin daar aanlegden om de vesting en de bemanning van de schepen te voorzien van verse groente en fruit.

Een tuin met heel veel oude bomen uit verschillende landen,de oudste is een perenboom,die meer dan tweehonderd jaar geleden daar is gepland.

Een mooi centrum met de Longstreet als bekendste straat.
Deze stad doet erg veel denken aan de Europese steden en helemaal niet op de Afrikaanse steden.
Een centrum met veel terrasjes en heel veel winkels,supermarkten die ook in Nederland het goed zouden doen,als je naar het assortiment en de uitstraling kijkt.
Veel oude huizen en gebouwen in Hollandse stijl.
Straatnamen als Dorpsstraat, Wesselstraat Hout ,Buitengragt, enz.Veel teksten in het Afrikaans ( Zuid-Afrikaanse levensverzekering maatschappij), leuk hoor.

Zondag was het heel mooi en helder weer, zodat we besloten om naar Robbeneiland te gaan,een boottocht van een half uur. Het was een indrukwekkende dag, de vrijwillige gidsen vertelden veel over hun ervaring op het eiland, als gevangenen, en lieten ons zien hoe er daar toen werd geleefd, de cellen, onder andere die van Nelson Mandela, hebben we bekeken.Wat een ellende, 27 jaar in een piep kleine cel te zitten en overdag zinloos werk te moeten doen, in de brandende zon.

Een paar dolfijnen doken overigens op tijdens de boottocht.
Maandag zijn we naar de Tafelberg gelopen,ik dacht dat is niet zover, beetje jammer ,het was anderhalf uur lopen, en alleen maar omhoog in de hitte, pfff, daarna een half uur in de rij om met de kabelbaan omhoog te gaan.
Maar boven was het fantastisch,1000 meter boven Kaapstad,wat een prachtig gezicht.
Op de Tafelberg hebben we nog een route gelopen van anderhalf uur ,tot het hoogste punt.
De foto’s geven wel een aardig beeld.

Dinsdag was het museadag, beiden waren we eigenlijk niet goed uitgerust van de dag er voor, maar goed, lopend naar de City Hall, om er mooie kiekjes van te maken en waar Nelson Mandela zijn eerste toespraak hield, nadat hij in vrijheid was gesteld.

Daarna naar het kasteel,waar de wacht werd afgelost die met een kanonschot werd afgesloten, leuk om te zien. De National South Afrikaan Galerie en het Zuid Afrika Museum staan vlak bij elkaar,dat was dus makkelijk.

De musea zijn anders ingedeeld dan in Europa, minder schilderijen, meer foto’s en andere oudheden, zoals fossielen en hoe de mens in de oudheid leefde, jaagde, gereedschap maakte en de hutjes,maar die zie je in de landen boven Zuid-Afrika nog overal.

Woensdag viel een beetje in het water, we reden naar Simonstown, en toen begon het te regenen,we hebben nog een stel pinguïns op de foto gezet, maar de rest van ons programma hebben we maar gestaakt.Ook al omdat het voor ons doen koud was.

Donderdag lukte het wel, een mooie heldere dag,dus goed om naar Kaap de Goede Hoop en Cape Point te gaan. Aan de ene kant de Indische Oceaan, aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Het was ook nog een mooie wandeltocht, over de rotsen ,van het ene punt naar het andere punt,met een ruige zee,hoge golven die op de rotsen kapot sloegen.