Reis naar Afrika
Ingediend op maandag 2 mei 2011 om 11:40 uur door Henk Otter
Heerlijk was het om uit het drukke Kaapstad naar de rustige badplaats Hermanus te gaan.
Een plaats waar in de zomer walvissen veelvuldig aanwezig zijn en dan natuurlijk erg druk bezocht.

Nu dus niet, het is hier herfst, maar dolfijnen zijn er wel en dassies, pinguïns en weer heel veel soorten vogels.

Het zijn de paasdagen en dat betekent hier de laatste kans om met mooi weer op vakantie te gaan, en dat gebeurde dus ook.

Wij hadden ons voorgenomen het rustig aan te doen en dat lukte aardig, natuurlijk hebben we hebben wel twee keer een trail gedaan in de bergen, de Fernkloof en een heftige klim naar een waterval bij de Leopardkloof van de Kogelberg, het waren weer prachtige wandelingen.

Het weer is nu wat koeler en af en toe koud ,17 graden en je gelooft het niet maar dan hebben we dikke kleren aan, we zijn verwend geweest met hoge temperaturen.
Zondag was het hoogwater, golven van 6 meter hoog, bij het strand en de rotsen, dat is een prachtig gezicht en als er dan ook nog 8 dolfijnen vlak bij je zwemmen, die zich mee laten sleuren op de hoge golven, kun je begrijpen dat dit een geweldig gezicht is.

We hebben een aantal keren een wandeling gemaakt ,via de rotsen naar de oude haven en het centrum, daar zagen we vaak op de rotsen dassies, mooie diertjes, ik heb er een paar foto’s van genomen, dus bekijk die maar even.

Na Pasen zijn we naar Stellenbosch gegaan, een grote stad met veel Nederlands-Afrikaanse huizen en de grootste wijnstad van Zuid-Afrika. Welmoed is wel de bekendste wijn.

In het centrum hebben we het V.O.C Kruithuis en het Burgherhuis bezocht en het Stellenbosch dorpsmuseum met oude huizen. Huis 1 is het Schreuderhuis en dateert van 1709, het tweede huis is het Blettermanhuis, eind 18e eeuw gebouwd, typisch voorbeeld van de Cape/Dutchstijl, huis 3 is klassieker van opbouw en het is grotendeels in Victoriaanse stijl, 2e helft 19e eeuw.
Stellllenbosch is een mooie stad waar mensen je aanspreken in het Afrikaans of reageren op ons,leuk hoor.

Nu zitten we bij Clanwilliam, bij de Cederberg en we gaan nu echt naar het noorden, nog een paar dagen in Zuid-Afrika en dan Namibië.
Clanwilliam is de plaats waar de rooibosthee wordt verbouwd.
Hier zitten we in een rondavel zonder stroom met petroleumlampen aan, en waar je mobieltje en laptop het ook af laten weten.
‘s Middags hebben we een wandeling gemaakt met als gidsen drie honden die ons perfect de weg wezen, moet niet gekker worden.

Donderdag zijn we naar Sevilla Rock Art Trial geweest,een mooie wandeling die ons naar rotstekeningen bracht van de San ( Bosjesmannen ) die tot 4000 jaar geleden deze tekeningen op de rotsen maakten. De San hebben de tekeningen gemaakt, een latere stam, de Khoi-Khoi, heeft de tekeningen ingekleurd. Er waren 10 plaatsen waar we deze tekeningen konden bekijken, zo hebben we een inkijk gehad wat in het verleden gebeurde, jagen op dieren met pijl en boog met tekeningen van verschillende dieren en mensen.

Vrijdag hebben we een wandeling gemaakt in het natuurpark Pakhuispas. Een wandeling langs grillige rotsen, dalen waar het lijkt of er een meteoriet is gevallen, met grillige rotsblokken en een geweldig uitzicht.

Zaterdag zijn we naar Springbok vertrokken, een dikke 300 kilometer naar het noorden en voorlopig de laatste stop in Zuid-Afrika, het is weer behoorlijk warm hier en het zal in Namibië steeds warmer worden.

De weg naar Springbok is een lange weg door de wildernis met af en toe een paar huizen of gehuchten,met namen als Moedeloos of Krijgmekaar, als je dat ziet moet je wel even lachen midden in de middle of no where en dan deze toepasselijke namen - denk ik dan - want ik zou er niet willen wonen in deze dorre wereld waar het nu in de winter 29 graden is en zomers boven de 40 graden.

Wat trouwens ook opvalt is dat zaterdagmorgens heel veel mensen geld halen bij een pinautomaat, het salaris wordt per week uitbetaald en geldpasjes worden hier in de winkels niet gebruikt.

Met de ervaring van de eerste 24 dagen ,zal het weer moeilijk worden om de komende tijd nog een reisverslag op de website te zetten, WIFI en internet zijn maar beperkt te ontvangen, maar wie weet hebben we geluk.
Dit is dus het einde van ons tweede deel.

Het derde deel van de reis zal weer veel onverwachte problemen opleveren en improvisatie, we ruilen onze auto in voor een 4x4 met tent op het dak om de woestijn in te gaan en de grote parken te zien in het noorden van Namibië en Botswana.
8 juni zijn we dan terug in Zuid Afrika om daar nog van alles te bezichtigen.