Onze reis door Zuid- Oost Azië.
Ingediend op donderdag 11 oktober 2012 om 20:45 uur door Henk Otter
Maandag 1 oktober 2012

Maandagmorgen zijn we vertrokken naar de River Kwai, een rivier met historie

Een spoorlijn die aangelegd is van de olievelden in Birma tot Bangkok in Thailand, aangelegd door tweehonderdduizend krijgsgevangenen en dwangarbeiders.
Ze moesten dit doen in tropische hitte soms 16 uur per dag en met heel weinig eten, zestigduizend mensen hebben dit niet overleefd.

De brug is meerdere keren gesaboteerd door de geallieerden en gebombardeerd,de spoorlijn moest olie vervoeren van Birma naar Japan.

Velen hebben de film gezien en nu hebben we de spoorlijn en de brug gezien erg indrukwekkend.
De spoorlijn is binnen anderhalf jaar gebouwd door en over onmogelijk terrein, bergen en rivieren.

's Middags zijn we vertrokken naar de Jungle Rafts, eerst met de bus die ons afzetten bij de rivier, waar we met een klong ( een snelle boot die op een grote kano lijkt met een dakje en een zware motor )
De Jungle Rafts is een Ressort dat gebouwd is op pontons aan de rivier met bamboehutten erop.
Er is geen elektriciteit en stromend water, nou ja de rivier stroomt erg hard, 's avonds zitten we er bij petroleumlicht wel gezellig zo te eten.

Dinsdag zijn we de jungle in gegaan en hebben we een Mon volk bezocht, Ze komen uit Birma en zijn naar hier gekomen voor een beter leven en werk.
De paalhutten waar ze in leven moeten elke zes jaar worden vervangen omdat het zo vochtig en warm is in de jungle.
Toiletten staan buiten de huisjes en er zijn enige zonnepanelen waar een paar gloeilampjes op aangesloten kunnen worden en voor communicatie.

Ook hier is geen elektriciteit of stromend water, het water halen ze uit de rivier, dat wel bruin is maar wel schoon.
In het dorp hebben ze een overdekt pad gemaakt, waardoor ze niet steeds over gladde natte paden hoeven en de kinderen daar ook kunnen spelen.
Ze hebben er zelfs bankjes en schommelbankjes gemaakt om lekker te relaxen.
De mensen leven van het tourisme langs de rivier vooral van het Ressort en van de Olifanten die ze trainen en laten werken in de Jungle, ook kun je er een ritje op maken.
Elk jaar moeten ze rond hun nederzetting jong hout wegkappen anders wordt alles binnen de kortste keren overwoekerd.
's avonds wordt het al vroeg donker tegen zes uur, dan hoor je ook de Jungle geluiden weer net als vorig jaar in Afrika, krekelachtige geluiden, vogels en blaffende apen.
We hebben in dit Ressort met veel mensen gepraat uit verschillende landen, Australiërs, Spanjaarden en Duitsers, leuk om hun ervaringen te horen.

Woensdag zijn we eerst langs de Birma spoorlijn gelopen een stukje maar natuurlijk er is nu nog 215 km over van de 450 km die er oorspronkelijk lag, dit wordt goed onderhouden met geld van Australië.
Het museum erbij geeft je een indruk over de gruweldaden van de Japanners. Na de lunch zijn we terug gegaan naar Bangkok met een geweldige file kwamen we er 's Avonds aan.