Onze reis naar Zuid-Amerika.
Ingediend op vrijdag 3 april 2015 om 13:33 uur door Henk Otter
Puno, Titicacameer,Cusco en Machu Picchu.
Na een reis van zes uur kwamen we in Puno aan. Bij de grens ging het dit keer makkelijk en dus snel. Het was weer een mooie reis, een rit van 240 km. In Puno hebben we een nieuw mobieltje gekocht, want de volgende morgen gingen we al vroeg naar het Titicacameer,dus geen foto's van Puno.
Het Titicacameer is het hoogste meer in de wereld op 3880 meter. (spreek uit Titigaga) Het meer is behoorlijk groot 520 km lang en een omtrek van dik 1000 km. We gingen met de boot naar twee drijvende eilanden. Het eerste heet Uros. Hierop wonen enkele gezinnen die leven van vissen en jagen, maar ook van toeristen denk ik. De eilanden zijn gebouwd op wortels van de rietplant die met stokken vast zitten om te voorkomen dat ze wegdrijven. Elke week leggen ze er nieuw riet over heen,de onderste laag verrot n.m.l. Als je er op loopt veert het mee doordat er water onderzit. De huizen zijn ook van riet en zelfs de kayaks waar mee ze varen. De vrouwen zijn de hele dag bezig met weven en met hun kinderen. Gas of elektriciteit is er niet. Met een rieten boot zijn we overgevaren naar het hoofdeiland (Overigens in deze rieten boot zitten 4000 plastic flessen, voor het drijfvermogen en minder snelle slijtage). Daar hebben we koffie gedronken en gepraat met enkele mensen die ook op de boot zaten. Er zijn veel jongeren mee, we hadden veel contact met een meisje uit Londen en een meisje uit Haarlem die haar co-schap in een ziekenhuis in Bolivia had gedaan en een Duits meisje.
Na de drijvende eilanden zijn we drie uur verder naar Amantani gevaren. Op dit eiland gingen we overnachten bij een gezin. Toen we aankwamen stonden ze ons al op te wachten. Wij logeerden bij mevrouw Janet, onze kamer had gelukkig licht, een douche is er niet, wel een teiltje water. Na de lunch - bestaande uit soep met quinoa, aardappelen, groente en kruiden -hadden we een pittige wandeling naar de top van de berg op het eiland om de zon onder te zien gaan. We hebben eerst met enkele mensen gepraat, maar het tempo van iedereen is niet gelijk dus viel de groep uit elkaar. Het was meteen een meetpunt voor mijn conditie. Nou die is nog steeds goed, ik was als eerste boven. Daar was een boog van steen, net een finish. Nadat we daar een poos hebben gezeten, werd het steeds bewolkter. De zonsondergang was achter de wolken, het enige wat overbleef was de tempel die je kon bezichtigen en omdat Doetie niet mee was gegaan besloot ik maar naar beneden te gaan. Ze zat in het cafe met Franse meiden te praten. Omdat ik wel dorst had gekregen, heb ik een pilsje gedronken en zijn we daarna naar ons gastgezin gegaan. 's Avonds had Janet weer een traditioneel gerecht gemaakt, soep met rijst en veel groente. Vlees eten ze bijna nooit, dit is te duur. Om acht uur hadden we nog een dansfeest waarin wij ons ook in klederdracht zouden steken. Helaas, het begon te onweren en het regende hard, dus geen feest, jammer dat was vast gezellig geweest.
De volgende morgen werden we - na de nodige foto's - uitgezwaaid door de gastgezinnen. We voerden nu naar het eiland Taquile. Waar ons meteen een stevige wandeling omhoog stond te wachten. In het dorp op de plaza stonden gebouwen met veel handwerk en textiel en in het andere gebouw een fototentoonstelling. Het laatste gebouw was gebouwd in Inca stijl. Daarna een klim naar een restaurant, om onze lunch te nuttiggen. Hier vertelde de gids over het leven op de eilanden. De vrouwen lopen allemaal in klederdracht. De tradititie van de eilanders is heilig, alleen blijven kan niet. Een man trouwt met een vrouw,als ze trouwen weeft de vrouw voor de man een middelband en de man voor de vrouw ook een middelband met haren van de vrouw mee geweven. Mannen weven voor hun dochters kledingstukken, dit leren ze al op hun vijfde levensjaar. Vrouwen weven voor de mannen tasjes voor o.a cocabladeren. De lunch was heerlijk. Traditionele gerechten met forel. Het water van het meer is zo schoon dat je het kunt drinken. Forel is er daarom ook in overvloed. Een panfluiter met gitaar speelde nog mooie liedjes, waarna we onze wandeling voortzetten naar de andere kant van het eiland met stevige hellingen en dalingen. Onze boot lag daar op ons te wachten om ons terug te brengen naar Puno. Het was al donker toen we aankwamen. Vrijdag 27 maart gingen we naar Cusco. Weer een prachtige rit hoog door de bergen. De bus stopte twee keer, eerst om de besneeuwde bergen te fotograferen en de tweede keer bij een pas op 4300 meter hoogte. Daar zaten veel vrouwen handgemaakte textiel te verkopen. Ik heb er een vest gekocht van Acalpahaar,heerlijk warm en natuurlijk in Peruaanse stijl. Cusco is de hoofdstad van het Incagebied.
Het oude centrum is grotendeels gebouwd op fundamenten van de Inca gebouwen. In vele straten zie je dat het onderste deel van de gebouwen Incabouwwerk is. ( zie foto's ) Om het grote plein staan twee kerken, de kathedraal is enorm groot dat komt ook door de twee kerken die er naast staan en met elkaar verbonden zijn. Verder staan er veel oude koloniale gebouwen, waar nu winkeltjes en restaurants in zitten. Hier is vegetarisch eten geen zoektocht, maar staat het hier vaak op de menukaart. We zitten ook nu weer vlak bij het centrum in een hotel.
Zaterdag zijn we naar Machu Picchu gegaan een reis met bus en trein, maar de moeite waard, door het dal naast de rivier, die zijn baan ver in het verleden heeft gemaakt. Met hoge bergen om ons heen, indrukwekkend, na vijf en een half uur kwamen we aan, het was er warm, had ik niet verwacht. Het is een dorp met een paar straten. Bij het station stonden veel mensen van de hotels, wij liepen er langs en vroegen de weg naar het hotel, dat bleek een straat verder te zijn, het meisje aan de balie zei dat iemand ons opwachtte bij het station. Het dorp bestaat uit winkeltjes en veel restaurants en een grote markt met zelf gemaakte textielwaren. Zondagmorgen om zeven uur stonden we al bij de bus die ons naar het park bracht,lekker vroeg om de grote drukte voor te zijn. De wolken lagen nog laag op de bergen,dus het uitzicht viel tegen, maar in de loop van de morgen kwam de zon erbij en werd het steeds warmer. De Inkavesting is indrukwekkend, hoe ze gebouwen maakten van grote blokken steen zonder cement, keurig naast elkaar. Of gebruik maakten van rotsen. En daar op bouwen. De tempels en de vesting allemaal technologisch onbegrijpelijk dat ze dit konden. Het drainagesysteem en het opvangen van het water. Astrologie, gebruik maken van zon en maan en stenen om te bepalen welke datum het was. Vraag me dan wel af hoe ze de stenen zo omhoog hebben gekregen. Zou er dwangarbeid zijn geweest? En de trapsgewijze akkers, voor het verbouwen van voedsel en het houden van dieren. Heel indrukwekkend. Inca's leefden hoog in de bergen, bij de rivieren zodat ze de vaarwegen konden controleren. Na tien uur werd het erg druk en erg warm. En hadden we alles gezien. We zijn naar de uitgang gegaan waar Doetie nog een naslagwerk over Machu Picchu heeft gekocht en hebben we op een muurtje koffie gedronken. Om half twaalf waren we terug in het dorp met veel nieuwe indrukken in ons hoofd. Tijd om te relaxen en in de middag warm te eten en mijn rugzak op te halen uit het hotel. Om 16:40 uur vertrokken we weer naar Cusco om 21:00 uur waren we er. Weer een hoogtepunt in onze reis. Maandag kwamen we in het centrum en zagen voor de kathedraal een groot aantal militairen, paratroepen en diverse andere groepen,het centrum was afgezet,het is de paasweek, vandaag begon de processie, met vertegenwoordigers van allerlei groepen. 's Middags kwam vanuit de kathedraal de zwarte Jezus, onder het luiden van de klokken (de meeste klokken waren vals of gaven nauwelijks geluid) een muziekgroep begeleidde de processie en er werd met rozenblaadjes gegooid. Het plein blijft de hele week gesloten voor het verkeer. Dinsdagavond was er een kerkwake. Wij zijn dinsdag met een sightseeing gegaan om de mooie plaatsen buiten het centrum te bezichtigen. Oude gebouwen veel in de stijl van de Inka architectuur en boven Cusco zijn de restanten van Incagebouwen te zien. Vlak daarbij staat een groot Jezusbeeld en drie kruizen. 's avonds zijn we naar een pizzaria geweest om dit deel van de reis af te sluiten.