Onze reis naar Zuid-Amerika.
Ingediend op donderdag 23 april 2015 om 20:06 uur door Henk Otter
Paraty,

Zondag 19 april zijn we vanuit Rio de Janeiro met de bus naar Paraty gegaan. Een reis van vier uur, langs de kust en door de bergen. Echt een vakantieplaats, aan de Atlantische Oceaan. Deze laatste week gebruiken we om uit te rusten, tenminste deze vier dagen. Lekker op het strand liggen en lezen, naar mensen kijken enz.

Brazilianen zijn anders dan de Argentijnen, hun zuiderburen. Brazilianen zijn welvarender en het eten is meer gevarieerd. De Argentijnen lijken meer op Zuid-Europeanen. Heerlijke wijnen vind je in Argentinië, Chili en Bolivia. In Brazilië kun je maar beter koffie drinken of bier, de beste koffie komt hier vandaan. Het soort Arabica wordt hier verbouwd en gebruikt. In Nederland wordt de meeste koffie gemengd met het Afrikaanse soort Robusta. Robusta is wat minder van kwaliteit maar als je de verhouding steeds iets verandert verveelt de koffie nooit. Bier wordt hier het meest gedronken. Logisch denk ik, wijn is hier slecht te zoet of zuur! ( niet droog.)

Ook hier is de automatisering nog maar nauwelijks begonnen. Brazilie is het land van de samba. Deze dans en muziek hoor en zie je overal. Er zijn minder oude auto's, maar de kever is hier erg populair, de oude types bedoel ik. Economen hebben het over de opkomende landen, Brazilië hoort daar bij. Ik heb mijn twijfels, het is maar wat je vergelijkt.

Groningen is de rijkste provincie van Nederland, ja door het gas, maar de bevolking is niet zo rijk. Zo is het ook in de steden van Brazilie, een deel van de mensen heeft het goed, maar in grote delen van het land hebben vele mensen alleen maar de basisbehoeften. Krotten van huizen zie je overal, de infrastructuur is ook ver achter op wat het zou moeten zijn. Maar het leven is hier rustig, de mensen meer relaxt, en de zon schijnt hier uitbundig. Bolivia is het land waar veel kan en mag. Ze gebruiken veel kruiden die goed zijn voor je lichaam. De Inka's hebben nog steeds invloed in Bolivia en Peru, niet alleen hun tradities zijn zo, maar ook de filosofie van deze volksstam. In Zuid-Amerika eten ze 's middags warm (siesta tussen twee en vier) en gaan in de avond nog een keer eten. Hier in Paraty kun je in de avond maar bij enkele restaurants eten.

Mijn hart ligt in Afrika maar Zuid-Amerika is in veel opzichten mooi, interessant en spannend.
Morgen naar Río.