Reis naar Afrika
Ingediend op woensdag 16 maart 2011 om 15:49 uur door Henk Otter
Reizen veel reizen met de safaritruck,uren in de truck van west naar oost Zambia. Lusaka was de eerste stop, een grote stad in een groot land ,groter dan Frankrijk.

Ook hier zie je dat we in de derde wereld zijn,veel rommelige straten met huizen en industrie door elkaar.
Armoedig tot het centrum ,dan verandert het beeld enigszins in moderne bouw met betere winkels.
Wel allemaal stenen huizen in tegenstelling tot het platteland dat overigens ook geldt voor Zimbabwe en Botswana.
Je ziet veel ronde hutjes en kleine halfsteens huisjes, waar hele gezinnen in wonen, een schoorsteen ontbreekt, een kamer waar bijna niets in staat( zie fotoʼs ).
Mensen in traditionele kleding of oude versleten kleren,veel lachende zwaaiende scholieren en werknemers die met velen zijn voor weinig werk.
Veel kinderen ,bij de grotere dorpen zie je kinderen naar school gaan ,maar in afgelegen gebieden zie je ze aan de kant van de weg staan of werken ( water halen,koeien oppas enz)
Vrouwen met dingen op hun hoofd,veel fietsen integenstelling tot het westen van Zambia ook vrouwen die fietsen de meeste mensen zijn christenen, maar soms zie je een moskee.En buffels voor een kar.
Dinsdag hebben we maar 120 kilometer gereisd over onverharde wegen vol kuilen en gaten, wegomleggingen, enz. We deden er ʻslechtsʼ dik 4 uur over, en zijn nu bij Luangwa nat.park.

Een natuurpark zo groot als België, we hebben een nachtsafari en een dag safari ondernomen,leeuwen tot bijna aaibereik, cevatkat,uil, paradijsvogel, bisschopsvogel en o pech, het luipaard dat wij vlak bij ons hoorden in de struiken, maar niet te voorschijn kwam.

De zebraʼs en impalaʼs stonden waakzaam op de weg te kijken richting luipaard, in de startblokken om te vluchten, maar helaas een luipaard heeft heel veel geduld en wij waren al bijna 4 uur op zoek naar een luipaard en moesten terug.
Giraffes die hier kleiner zijn dan in Botswana, buku\'s die er
iets anders uit zien, kleinere olifanten, groene krokodillen en een waterlizard in een boom en enkele soorten papegaaien, kanarieachtigen, ooievaars die begin volgende maand terug gaan naar Europa,termietenheuvels van boven de 2 meter, enz.

En het is paartijd voor de leeuwen waar de mannetjes het vooral druk mee hebben,drie dagen om de 20 min.ten paren met zijn vrouwtjes. Ik denk dat je dan weinig rust krijgt, misschien wel veel welpjes.

Luangwa nationaal park
Vlak bij de lodge zijn leeuwen ,olifanten en nijlpaarden,het is hier niet omheind, dus toch maar uitkijken als je ʻs nachts naar de WC moet. Het gekke is, dat je sommige wilde dieren al heel gewoon vindt en niet die emotie geeft als in het begin.

De nachttoer was een belevenis, sommige beesten konden het niet waarderen dat we er waren, trompetterende olifanten die schrokken van ons, nijlpaarden die snel weg liepen, bukuʼs en impalaʼs sprinten weg, maar leeuwen bleven rustig zitten.

Er is hier voldoende te eten voor de grote dieren
dus wij hadden eigenlijk niets te vrezen....

Maar stap niet uit want dan kan het wel heel lelijk aflopen, tegenstrijdig, dat wel.
Nu zit ik hier te schrijven onder een afdak, in de zon is het te warm ,wat me nooit gebeurd is, dat ik verbrand ben, maar nu zijn mijn benen ontzettend rood,mijn oren vellen al af. Maar toch zijn Doetie en ik al behoorlijk verkleurd.
Ons zomers kleurtje is helemaal terug.