Spanje en Portugal 2017
Ingediend op zondag 25 juni 2017 om 15:50 uur door Henk Otter
Sneller dan we dachten zijn we naar Porto gegaan, wij zouden eigenlijk naar Miranda da Douro, maar de hitte in Oost-Portugal wordt nog erger, tussen de 37 en 40C is niet leuk meer en je kunt dan ook weinig gaan ondernemen.

De wegen in Portugal zijn rustig, weinig verkeer en bijna lege tolwegen. De tolwegen zijn saai, maar soms ontkom je er niet aan, hier doen ze o.a aan electronisch betalen, maar dat is volgens een campingbeheerder zo lek als een mandje.
We zien wel als we thuiskomen, tot nu toe heb ik nog bijna niets betaald.
Ongeveer 10 km voor Porto wordt het drukker op de wegen, dat is voor ons het eerst deze maand.

De camping in Lavra is 15 km boven Porto en heeft een busverbinding met Porto, wel zo handig om daar met de bus naar toe te gaan.
De camping is groot en massaal, bijna alle campings waar we deze vakantie zijn geweest waren kleinschalige campings, dus dat is even slikken, maar we staan wel dichtbij zee.

Donderdag zijn wij met de bus naar Porto gegaan, het is daar vandaag een feestdag, dus de bussen reden maar twee keer per uur naar Porto, zondagsdienst.
Het eindstation is vlakbij het centrum, vlak daarbij staat de Torre dos Clerigos, een 18e eeuwse toren die bij de Igreja dos Clerigos hoort.
Na de koffie op een terrasje kwamen wij bij het station, Sao Bente, als je naar binnen loopt zie je prachtige schilderingen op tegeltjes aan de wanden en op het plafond.
Daar vlakbij is de grote kathedraal, Se genaamd. Dit grote stoere gebouw lijkt meer op een vesting, robuuste torens en rechthoekige muren met kantelen.
Binnen gaan je ogen direct naar het prachtige koor, in het koor is alles verguld. Langs de rechter zijbeuk staan biechthokjes, aan de linkerkant was een doopfond, daarboven een schilderij van Johannes de Doper.
De rest van het gebouw konden we niet bekijken want de kathedraal ging dicht.
Bij de kerk zijn veel kleine smalle straatjes, leuk om daar door te lopen.

Daarna besloten we een citytour te gaan doen, omdat een aantal leuke dingen buiten het centrum staan. Maar er bleken twee routes te zijn, de blauwe en de rode. Wij namen de blauwe route en kwamen daarom langs allerlei leuke plaatsen, zoals de mooie grote brug van meneer Eifel en daar in de buurt zitten de grote portbedrijven. En een paar mooie pleinen, het stadhuis en nog een paar imposante gebouwen.
Daarna kon je dus met de rode lijn verder, maar we hadden dorst en om nou weer een lange tocht te doen dat zagen we niet zitten. Wel hebben we een beeld en de sfeer van Porto ontdekt, mooie drukke stad, maar om alles te bekijken heb je nog minstens een dag nodig.

Vrijdag zijn we naar Castelo de Paiva gegaan, daar zit een Nederlandse eigenaar van een wijnbedrijf, dhr. Martin. Ik had Aeilke beloofd om daar te gaan kijken.
Dhr. Martin maakt witte wijn, en die moesten we natuurlijk proeven. Het was trouwens een lange rit over bergwegen, maar wel een mooie rit.
Hij zit op een prachtige plek daar in een heel mooi huis met veel ruimte.
In het proeflokaal staat een tafel gemaakt van kurkeik, een loodzware tafel die ze met zeven mensen naar binnen moesten dragen. Ook de stoelen zijn van deze eik.
We hebben hele goede witte wijn geproefd en hij als een goede prater vertelde veel over zijn verleden en hoe hij in Portugal terecht is gekomen, tot onze verrassing kwamen wij er achter dat hij in Vrouwenparochie is geboren en op de lagere school heeft gezeten. Tja, Doetie uit St-Annaparochie, dan kom je al gauw op allerlei gezamenlijke kennissen.
We hebben twee soorten witte wijn gekocht en hopen daar ook van te genieten.

Zo hadden wij weer een onverwachtse leuke dag, die je zo niet kon bedenken.
Daarbij moet ik nog vermelden dat wij zonder afspraak er naar toe zijn gegaan, en dat hij niet thuis was, toen we terug reden kwam hij net in en bocht ons tegemoet, ook toevallig De wegen zijn daar zo smal dat je elkaar nauwelijks kunt passeren, op dat moment begreep ik dat Martin in de auto zat. En zijn we achter hem aan naar zijn Quinta gegaan.
De volgende dag is daarin de buurt die vreselijke bosbrand geweest en wij kunnen ons voorstellen wat er gebeurd op die smalle stijle wegen in de bergen als je daar toevallig bent.
Zaterdag zijn we aan het strand geweest het was heerlijk weer, wel oppassen dat je niet verbrand, de oceaan was nog wel koud maar ben er toch even in geweest.
Dit was eigenlijk onze eerste echte strand dag, hoewel je door de temperatuur niet de hele dag daar kunt blijven.
Porto en omgeving zijn prachtig, na vier dagen is het toch weer tijd om verder te gaan.