Spanje en Portugal 2017
Ingediend op zondag 2 juli 2017 om 21:30 uur door Henk Otter
Vanuit Lavra naar Picos was ons net iets te ver, we zijn Portugal uitgereden en in Spanje naar het noorden gereden. De camping die we uitgezocht hebben ligt in het plaatsje Valencia de Don Juan, dik 400 km van Lavra.
Het was weer een warme dag, 38 C in de schaduw was het op een gegeven moment.
In dit plaatsje staat een mooi kasteel, we zijn nog even naar het dorp geweest.
We hebben lekker pizza op de camping gegeten en de rest van de avond buiten gezeten bij ons Nomad tentje. Dit hebben we voor een nacht opgezet hebben. De grote tent is dan te veel werk.

De volgende dag verder naar Picos, de afstand is niet zo groot maar de laatste 50 km in de bergen kost je een uur rijden. In de bergen rijden vind ik altijd geweldig, het lijkt of je hard rijdt maar vaak kom je nauwelijks over de 50 km, om je heen allemaal bergen. Ooievaars zagen we ook nog en bij Potes zagen we sneeuw in de bergen.
Net na de middag waren we op de camping, tijdens het opzetten begon het te regenen, niet erg want het was alweer dik 30 C .
Toen de tent stond, kwam de regen met bakken uit de hemel, en ja, we staan dus onder de bomen in een kuil.
Lekker handig zeg, de voortent stond blank dus dat werd dweilen.

Dinsdagmorgen was het weer hetzelfde, regen en dweilen. Maar nu was het minder erg. Want ik had de rand van het grondzeil omhoog gezet zodat het meeste water onder de tent door liep. Na de koffie zijn we naar Potes gegaan, een toeristisch bergdorp met veel restaurants, hotels en souvenirwinkels.
Wel met leuke oude huizen en gebouwen en mooie steegjes. Hier hebben we de souvenirs gekocht voor de thuisblijvers.

Na het eten zijn we naar Fuente de Dé gereden. Daar is een grote kabelbaan die je binnen enkele minuten 900 meter naar boven brengt. Vandaag werd hij niet gebruikt, er is onweer voorspeld, vandaar.
Toen we terug waren scheen de zon en hebben we het natte grondzeil laten drogen.

Woensdag na de koffie hebben we een wandeling gemaakt door de bergen naar een kapel, toen we boven waren, hadden we een prachtig uitzicht, op de pieken van de bergen en de dalen. Volgens de route moeten we nog naar een kerk kunnen, alleen de vraag hoe. We lopen een stukje over de weg naar beneden en ontdekken dat er wel erg veel bussen op de parkeerplaats staan. Elf telde ik bij een klein plaatsje. Wij vroegen ons af wat dit nu kan zijn, veel oudere mensen in nette kleding op gewone schoenen, die gaan vast niet wandelen, een kabelbaan zagen we ook niet.
Het bleek een groot gebouw te zijn, een kloosterkerk Sante Toribeo de Liebana genaamd. De kerk hing vol met videoschermen, het was er heerlijk koel, muren van meer dan 30 cm dik. Het leek veel op wat we in Fatima hebben gezien, een bedevaartplaats en de zuidelijke camino komt hier ook langs, om in Santiago de Compostela te eindigen. De kloosterkerk is in de 7e eeuw gebouwd, het Romaanse klooster in de 13e eeuw.

Donderdag 22 juni hebben zijn we met de kabelbaan omhoog gegaan en daar boven een route gedeeltelijk gelopen. De meeste routes waren 20 km lang dan ben je de hele dag bezig en daar hadden we nu geen zin in, dus lekker relaxt een route gedeeltelijk gelopen en nog een stuk van een andere route, en veel om ons heen gekeken naar de pieken, de spelonken, de vreemde figuren in de rotswanden, bloemen, valken, Arenden en bijna tamme raven, enz. In de bergen lag nog wat sneeuw, heel bijzonder want de temperaturen zijn hoog.
Indrukwekkend al die prachtige rotsformaties met veel pieken, toch wel weer een prachtig gebied waar we nu zijn.

Het einde van de vakantie komt inzicht, wij gaan nu echt terug, nog twee nachten gepland in Zuid-Frankrijk, eigenlijk in Les Landes maar het is bewolkt weer, dus besloten we naar Mirande te gaan in het district Gers, boven Pau.
Een leuk plaatsje waar we weinig hebben gedaan om ons voor te bereiden op de tocht terug naar huis.
Het is nog zeker 1300 km rijden, dus in twee etappes terug naar huis, een dag van 800 km naar Orvilers-Sorel en de laatste dag naar huis. Ook met een kasteel vlak bij de camping. Onderweg hebben wij bij een wegrestaurant al vast gegeten. Op de camping hebben we ons kleine tentje opgezet en de avond doorgebracht naast ons tentje het was een heerlijke avond. Met een glaasje wijn erbij hebben we de laatste avond gevierd.

He was een mooie vakantie waarin we veel indrukken hebben opgedaan in Spanje en Portugal.En er zijn nog veel plekken die we nu niet hebben bezocht dus wie weet gaan we dat nog eens doen.